Ziekten

Mega Bacterie

De naam megabacterie is eigenlijk geen juiste benaming voor deze ziekte omdat het hier niet om bacteriën gaat. Na uitgebreid onderzoek is de ziekteverwekker Macrorhabdus Ornithogaster genoemd en werd vastgesteld dat het om een schimmel ging. Hierdoor is megabacterie dan ook niet te bestrijden met antibiotica maar met een anti schimmelmiddel. Als vogels besmet zijn dan ontstaan er ontstekingen in de kliermaag. Een tekort aan vitamine K-1 zou een oorzaak kunnen zijn waardoor een vogel minder weerstand tegen deze ziekte heeft.
Er ontstaat veel slijm in de kliermaag en daardoor kan er voedsel achterblijven. De kliermaag wordt hierdoor groter en er ontstaan maag=- en darmstoornissen. Zelfs longen en hart kunnen hierdoor in de verdrukking komen.

Besmette vogels zijn te herkennen aan:

Vermagering
Dikzitten
Ademhalingsproblemen

In de praktijk blijkt dat lang niet alle vogels vatbaar zijn voor deze ziekte. Een vogel met een goede conditie en een optimale weerstand is minder vatbaar voor schimmel. Juiste voeding, goede huisvesting, verzorging  en hygiëne kunnen besmetting van deze ziekte voorkomen.
Daarom:

Regelmatig groenten en/of fruit voeren helpt het belangrijke vitamine tekort (K-1) aan te vullen evenals het gebruik van spirulina.

Het aanzuren van het drinkwater helpt schimmels te voorkomen, deze kunnen namelijk moeilijk leven in een zure omgeving. Hiervoor kunnen  verschillende producten gebruikt worden:

–         Appelazijn

–         Citroenzuur

–         Zoutzuur (Medicinaal)

 

 

Medicatie:

Goede resultaten worden bereikt door “Fungizone” een suspensie met als werkzame stof Amfotericine B (100mg/ml), dat gedurende 14 dagen in een concentratie van 0.6 ml/liter wordt toegediend

Fungizone