Keuring

Het keuren van Glosters kan op verschillende manieren gebeuren en is afhankelijk van de soort show. Op de shows die onder auspiciën van de bond (NBvV) vallen worden de Glosters gekeurd door keurmeesters die een opleiding hebben gehad van de NBvV. Zij zijn dan bevoegd om alle soorten vorm- en postuurkanaries te keuren.

Keurmeesters NBVV
De Glosters worden op deze tentoonstellingen gekeurd volgens het puntensysteem en er wordt voor elke vogels een keurbriefje ingevuld. Hieronder een voorbeeld van een officiële keurlijst/brief van de NBvV:

Keurbrief gloster NBVV 2012

In het vraagprogramma van de NBvV worden de Glosters in de volgende klassen ingedeeld:

4.120.001 Gloster Consort lipochroom intensief
4.121.001 Gloster Consort lipochroom schimmel
4.122.001 Gloster Consort melanine intensief
4.123.001 Gloster Consort melanine schimmel
4.124.001 Gloster Consort bont intensief
4.125.001 Gloster Consort bont schimmel
4.126.001 Gloster Corona lipochroom intensief en/of met melanine kuif
4.127.001 Gloster Corona lipochroom schimmel en/of met melanine kuif
4.128.001 Gloster Corona melanine intensief
4.129.001 Gloster Corona melanine schimmel
4.130.001 Gloster Corona bont intensief
4.131.001 Gloster Corona bont schimmel

————————————————————————————————————————————————————-

Op de Glostershows (eendags) wordt er meestal op Engelse wijze gekeurd. Veelal worden keurmeesters (IGBA erkend) of kwekers die al decennia Glosters kweken (nationaal en internationaal) gevraagd om te komen keuren. Deze manier van keuren verloopt op een hele andere manier dan het keuren met keurbriefjes.

Hier gaan de keurmeesters als volgt te werk:
Alle Glosters uit een eenzelfde klasse worden aan één keurmeester toegekend en naar de keurtafel gebracht door de voordragers. De keurtafel bestaat meestal uit een drietal schappen waar de Glosters in de TT-kooien worden uitgestald voor de keurmeester.
De keurmeester beoordeelt de Glosters één voor één en selecteert door tot de beste zeven Glosters (mits de klasse uit meer dan zeven stuks  bestaat) in die klasse overblijven. Deze zeven worden op ooghoogte geplaatst. Dan wordt er net zolang vergeleken en heen en weer geschoven totdat de plaatsen (prijzen) van één tot en met zeven toegekend zijn. Meestal wordt de beste Gloster links bovenaan op het schap geplaatst en zo aflopend naar rechts de plaatsen 2  tot en met 7. Daarna worden de TT-kooien terug geplaatst door de voordragers en kan de keurmeester aan de volgende klasse beginnen. Aan het einde van de keuring worden uit alle klassewinnaars van de kuiven (corona’s) en gladkoppen (consort’s) de beste corona en beste consort van de show gekozen.

Het grote voordeel van deze manier van keuren is dat de inzenders deze vanaf korte afstand live kunnen volgen. Dit geeft een extra dimensie aan de show en maakt het extra spannend.

Engelse keuring glostershow

Engelse keuring

Ook de indeling van de klassen zijn op deze Glosterdagen compleet anders dan bij de bond/COM. Op de Glosterdagen zijn de kleuren, het geslacht en de leeftijd bepalend in welke klasse de Gloster moet worden ingedeeld. Daarnaast is het aantal klassen veel uitgebreider.

 Hieronder een voorbeeld van een klassenindeling op een Glostershow:

Indeling klassen Glosterdag

 

 ———————————————————————————————————————————————————–