Luizen en bestrijding

bloedluisBloedluis:
Bloedluizen zijn net als zwarte luizen een plaag voor vogelkwekers. Deze luis is groter dan de zwarte luis en heeft normaal een grijsachtige kleur. Alleen als de bloedluis bloed heeft opgezogen van de vogels zal hij rood kleuren.

Kenmerkend voor deze luis is dat deze:

– Zich overdag niet laten zien, zij verstoppen zich in naden en kieren en op andere donkere  plekken.
– Als het donker is zoeken ze de vogels op, zuigen bloed op en zoeken een beschutte donkere  plek op.
– Ook vele ziekten kunnen overdragen zowel op mens als dier.

 

Omdat deze luis alleen in het donker actief is en alleen dan op de vogels aanwezig zijn, valt het niet gelijk op als je last hebt van bloedluis. Om te controleren of  er bloedluis in de kweekruimte aanwezig is kun je een trucje gebruiken om dit te controleren:

Knip een stukje (5-10cm) van een PVC-buis (electra) af. Rol een stukje golfkarton op van dezelfde lengte en stop deze in de buis. Bevestig dit stukje buis vervolgens met b.v. tape onder de zitstok van de vogels en laat deze een paar dagen hangen. Af en toe controleren door het golfkarton er uit te halen, af te rollen en onderzoeken of er zich luizen in hebben verscholen.

 

Zwarte luis:
De zwarte luis is een ramp voor elke vogelkweker. Deze luis laat zich vooral tijdens het broedseizoen zien en kan zich in een enorm tempo vermenigvuldigen. Doordat de luizen zich massaal op de nestjongen werpen om hen bloed af te nemen verzwakken ze de jongen zeer sterk en treed meestal na een aantal dagen de dood in. Er zijn maar weinig nestjongen die een dergelijke aanval overleven. Oudere vogels zijn beter bestand tegen deze zwarte luis maar krijgen het meestal zwaar te verduren.

Kenmerkend voor deze luis is dat deze:

– Niet lichtshuw is en deze je in tegenstelling tot de bloedluis gewoon overdag kunt waarnemen.
– In een vroeg stadium erg klein en dus moeilijk waar te nemen is.
– Zich zeer snel voortbeweegt.
– Binnen een paar minuten voor een explosieve uitbraak kan zorgen meestal in de broedperiode en vaak vanuit het nest.
– Deze zich overal kan verstoppen: op de vogels, in naden en kieren, in nesten, onder de broedladen etc.

Wanneer de zwarte luizen zich in grote getalen in en rond de nesten bevinden kom je er moeilijk van af. Dit kan tot gevolg hebben dat een groot aantal jongen sterven den de rest van het kweekseizoen in rook opgaat. Daarom is een goede en regelmatige inspectie gedurende de kweekperiode erg belangrijk.

 

Bestrijden:
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen maar als je eenmaal luis hebt geconstateerd in je kweekverblijf wil je er zo snel mogelijk vanaf.

Hokken, kooien, nestbakjes etc. behandel ik voor de kweek met een anti-luismiddel. Er zijn vele middelen in de handel en hieronder vermeld ik Finecto pluser een paar die ik gebruik of gebruikt heb:
– Finecto+
– Ardap
– Homeshield

 

 

 

 

 

 

Vogels kun je zowel preventief als correctief behandelen met onder andere:Ivomec
– Ivomec / Animec
– Frontline
– Birdspray