Kweker

Jos Janssen

Kweker Jos 1

Ergens eind jaren zeventig kocht ik mijn eerste koppeltje zebravinken en kweekte er diverse jongen mee in een broedkooi op mijn slaapkamer. Al vrij snel volgde een buitenvolière met een aangrenzend nachthok in de schuur. De jaren daarna werd hoofdzakelijk wildzang gehouden zoals putters, sijzen, groenvinken, vinken etc. Kweken met wildzang was in die tijd (eind jaren zeventig) vooral voorbehouden aan zeer ervaren kwekers zodat het bij mij hoofdzakelijk bij het verzorgen en “vogeltje kijken” bleef.

Vanaf begin jaren tachtig bezocht ik de vogeltentoonstelling van de plaatselijke vogelvereniging en daar is de voorliefde voor kanaries, en in het bijzonder de Gloster, zo ongeveer ontstaan.

Het is moeilijk om precies uit te leggen wat dit vogeltje zo speciaal maakt. Waarschijnlijk ligt aan het guitige voorkomen, het rustige karakter en dat de kweek over het algemeen weinig tot geen problemen met zich meebrengt.
Het is in ieder geval een feit dat veel postuurkanariekwekers erg gecharmeerd zijn van de Gloster. Hierdoor is de Gloster de laatste decennia een populair postuurkanarieras geworden en wordt in grote aantallen gekweekt. Daarom is er op bijna alle vogeltentoonstellingen wel een aantal Glosters te vinden.

Van enkele plaatselijke Glosterkwekers werden vogels aangeschaft die, jawel, van Engelse afkomst waren. Er volgden diverse jaren met vele jongen die het ook nog eens redelijk tot goed deden op de diverse tentoonstellingen.

Wat me nog bij staat van die tijd is dat er niet zo nauw gekeken werd naar bevedering en grootte van de Gloster. Belangrijk was een grote brede kop of een mega kuif. Ook de kleur was van ondergeschikt belang en daardoor waren er behoorlijk veel “grijze muizen” op de tentoonstellingen te zien met lange en losse bevedering.

Begin 1984 stond de dienstplicht voor de deur en was ik genoodzaakt met mijn hobby te stoppen vanwege gebrek aan tijd. Mijn vader wilde echter niet van stoppen weten en heeft vervolgens nog een aantal jaren goede Glosters gekweekt totdat ook hij er door omstandigheden mee stopte. Ergens rond 2004 heeft mijn vader opnieuw een aantal Glosters aangeschaft en kweekt vanaf die tijd weer volop. Gedurende de periode dat we zelf geen Glosters meer hadden heeft het ras een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en dat werd ons al snel duidelijk. Grootte, kleur en kwaliteit van bevedering zijn zeer belangrijke aandachtspunten in de Glosterkweek geworden !

Vanaf de nieuwe start van mijn vader ben ik langzaam weer in het Glosterwereldje terechtgekomen en zo hebben we samen alweer een aantal jaren mooie Glosters kunnen kweken en tentoonstellen.

In 2007 heb ik dan eindelijk de beslissing genomen om een eigen kweekruimte te bouwen. Vanaf dat moment ben ik begonnen mijn eigen stam Glosters op te bouwen.

Kweker Jos 2

 

Daarnaast ben ik lid van de volgende verenigingen waarbij ik bij enkele tevens een bestuursfunctie uitoefen:

2007 Lid geworden bij de Gendtse Vogelvrienden  (NBvV) en vrijwel meteen zitting genomen als penningmeester in het bestuur.

NBVV Logo

Logo GVV 300

2008 Lid geworden van de Speciaalclub Vorm- en Postuurkanaries Nederland  (NBvV).
Vanaf 2011 ben ik toegetreden tot het bestuur van regio Midden-Nederland en vervul de functie van secretaris voor de Glosterdag Midden-Nederland te Meteren.

Boekje SVPN 300

 

2011 Lid geworden van de Eerste Nederlandse Gloster Speciaalclub  (ENGS).

Boekje ENGS

 

2014 Lid geworden van de International Gloster Breeders Association  (IGBA).

Boekje IGBA 300

 

2016 Erkend keurmeester International Gloster Breeders Association (IGBA).

2016 (November 27) De eerste officiële Glostershow gekeurd bij de Humberside Gloster Club (UK).

20161127-catalogus-humberside-gloster-club

20161127-keuren-humberside-gloster-club

————————————————————————————————————————

Gerrit Janssen

 

Kweker Gerrit 2

Vanaf begin jaren tachtig heeft Gerrit al Glosters gehouden en gekweekt. Enkele jaren tussentijds gestopt en weer opnieuw begonnen. Er werden mooie resultaten behaald na jaren van kweken vooral op de plaatselijke afdelings- streek- en districtshows. In deze periode werden zeer goede resultaten geboekt zodat de stap werd gezet naar de echte Glostershows. Dit had tot gevolg dat de eerste deelname in 2005 op de Glostershow te Haaksbergen plaatsvond. Op deze show werd meteen een klassekampioenschap behaald met een intensieve gladkop man. Daarnaast vielen er meerdere vogels in de prijzen en dat smaakte naar meer. Vanaf die tijd is het meedoen aan de diverse Glostershows niet meer weg te denken. Elk jaar daarna zijn er vele vogels in de prijzen gevallen op diverse Glostershows en is het streven naar het kweken van de perfecte Gloster alleen nog maar sterker geworden.

15109560_1757587184504277_6621126724460416106_n

2016 was een topjaar voor ons. Gerrit won alle drie grote Glostershows in Nederland met een isabel consort pop en een cinnamon corona pop. Daarnaast hebben we vele klassen gewonnen en werden een groot aantal van onze Glosters bij de beste zeven geplaatst.

 

prijsuitreiking-pa

Glosterdag Midden-Nederland te Meteren

gerrit-prijsuitreiking

Twentse Glosterdag te Haaksbergen

20161119-pa-winnaar-engs

Glostershow ENGS te Hoofddorp

 

 

 

 ———————————————————————————————————————–