Bodembedekking

Voor de bodem/ lade’s van de kooien en vluchten kunnen vele soorten produkten gebruikt worden:

– kranten/ karton/ papier
– zand
– zeoliet
– zaagsel
– houtsnippers
– vlas
– kattenbakkorrels
– etc.

Alle producten hebben zowel voor- als nadelen.
Sommige kwekers gebruiken roosters zodat de ontlasting grotendeels buiten het bereik van de vogels op de bodem terecht komt.

 

Ik gebruik zelf een combinatie van schelpenzand en houtsnippers.

Schelpenzand          Houtsnips

 

Schelpenzand

Schelpenzand is een mengsel van wit zand en de schaal van schaaldieren. Vaak wordt er aan schelpenzand nog een anijsgeur toegevoegd. Het voorziet in de kalk- en mineralenbehoefte en helpt bij verstoring van de darmflora. Ik vind het belangrijk om de vogels zoveel mogelijk afwisseling te bieden en strooi regelmatig wat maagkiezel en/of grit over het zand. Je ziet dan vaak dat de vogels er onmiddelijk vliegen en lekker zitten te rommelen in het zand. Nadeel van zand is dat als het eenmaal nat is geworden (drink- en badwater) het nauwelijks droog wordt.

 

Houtsnippers

Ik gebruik naast schelpenzand ook vuren houtsnippers in de vluchten. Houtsnippers hebben de eigenschap om vocht snel op te nemen. De ontlasting van de vogels droogt snel in houtsnippers en houden de kooien dus mooi droog.

Aangezien mijn vluchten drie laden hebben vul ik er twee met houtsnippers en een met zand. Als ik badwater aanbied haal ik de zandlade weg en vervang deze voor een lege lade. Zo blijven de vogels na hun bad mooi schoon en kleeft er geen zand aan hun natte verenpak. Als ik het badwater weghaal wordt de lade met zand weer teruggeplaatst. Hiermee voorkom ik tevens dat het zand nat wordt en er dus schimmelvorming e.d. kan ontstaan.

 

Aan het begin van de kweekperiode (opkooien) vul ik alle lades van de broedkooien met zand. Ik verdeel er dan nog een paar extra scheppen  maagkiezel en grit over. Als de kweekkoppels eenmaal jongen hebben ruil ik het zand om voor houtsnips en als de jongen zijn uitgevlogen ruil ik de houtsnippers weer om voor zand. Zo blijven de broedkooien redelijk schoon en hebben de vogels voldoende gelegenheid de benodigde zaken tot zich te nemen.