Voeding

Een goede en complete voeding voor de Glosters bestaat allereerst uit een goede zaadmengeling. Aanvullend eivoer/krachtvoer dat hoofdzakelijk in de kweek- en ruiperiode verstrekt moet worden, Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om extra groenvoer fruit en overiage en eventueel levend voer. Ook moet er altijd grit, maagkiezel en vers drinkwater aanwezig zijn.

 

Zaad

* Zaadmengeling *

* Conditiezaad *
Is een andere mengeling zaden dan de dagelijkse zaadmengeling. Conditiezaad bestaat uit een groot aantal zaden die normaal gesproken niet of nauwelijks in de de dagelijkse zaadmengeling aanwezig zijn zoals bv. diverse onkruidzaden. Sommige leveranciers van diervoedes hebben hun eigen conditiezaadmengeling met diverse samenstellingen maar deze kun je ook zelf maken door onderstaande zaden zelf te mengen:

2 kg negerzaad
2 kg raapzaad
1 kg japanse millet
1/2 kg lijnzaad
1/2 kg wit slazaad
1/2 kg sesamzaad
1/2 kg blauwmaanzaad
1/2 kg distelzaad
1/2 kg kempzaad
1/2 kg anijszaad
3/4 kg chicoreizaad
3/4 kg gold of pleasure

 

* Trosgierst *

Behoort tot de familie van de grassen en is een graangewas dat hoofdzakelijk vanuit Frankrijk en China geimporteerd wordt. Dit zaad bevat: 70% koolhydraten
11% eiwitten
3% vet

trosgierst 1
Trosgierst en is een lekkernij voor onze vogels. Het is aan te bevelen om tijdens de rui- en rustperiode dit 1 of 2x per week te geven als extraatje.  Tijdens de kweek kun je de jonge vogels meer geven, omdat dit zaadje makkelijk is om te pellen. Hierdoor kunnen jonge vogels goed oefenen om zaad te leren eten.

* Gekiemd zaad*
Er bestaan diverse meningen over het geven van gekiemd zaad. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen:

– Voordelen:
Het is een erg goede bron van vitamine C, B2, B5, B6 en D; ijzer, magnesium en koper; calcium en fosfor.
Gekiemde zaden bevatten erg weinig vet.
Net gekiemde zaden bevatten meer vitaminen en mineralen dan ongekiemde zaden.
Je hebt alleen water en (kiem)zaad nodig.

– Nadelen:
De kans op (met het oog niet zichtbare) schimmels in het kiemvoer is aanwezig.
Niet-vette kiemzaden verzuren sneller, wat de kans op kropverzuring (met name bij jongen!) en darmstoornissen doet vergroten.
Wanneer de kiem te groot is (groter dan 1 cm) daalt de voedingswaarde sterk.
Gekiemd zaad bederft snel en is lastig lang te bewaren. Elke dag vers maken is het beste!

Raapzaad
Ook over het te kiemen zaad zijn de meningen verdeeld. De een gebruikt speciaal gesorteerde zaden en de ander kiemt gewoon kanarievoer.  Zelf heb ik goede ervaringen met het kiemen van puur raapzaad en doe dat op de volgende manier:

  • Voor het ontkiemen kun je het beste een soort zaad gebruiken (te koop als een pak kiemzaad) of soorten zaden die dezelfde kiemsnelheid hebben. Een duivenvoermengsel is ook geschikt om te laten kiemen. Omdat gekiemd zaad slecht te bewaren is neem ik ongeveer 10 gram zaad voor twee valkparkieten.
  • Dit laat ik ongeveer 20 uur wellen in een maatbeker met een laagje water waarin de zaden volledig door zijn omgeven. Wanneer je het veel korter doet nemen de zaadjes onvoldoende water op en als ze veel langer wellen is de kans op bederving groter.
  • Giet het mengsel na 20 uur in een fijne zeef. Spoel de zaden goed na met koud water en laat het geheel vervolgens uitlekken.
  • BELANGRIJK: ruik nu eens aan de zaden; ruiken ze zurig? Dan meteen weggooien! Kennelijk is het zaad niet vers genoeg geweest, want het is bedorven.
  • Laat de zeef met de zaden op het aanrecht staan, maar nooit in de volle zon. Spoel drie keer per dag de zaden af met koud water en laat ze tussendoor goed uitlekken. Het omspoelen is belangrijk omdat er alcohol wordt gevormd.
  • Geef de zaden wanneer je een wit puntje van 1 tot 2 mm op het zaadje ziet (meestal na 24 tot 48 uur); wacht je langer dan wordt de voedingswaarde minder.

Raapzaad gekiemd

 

Eivoer

 

 

 

Grit

Grit is een belangrijke bron van mineralen en sporenelementen. Het wordt gemaakt van zeeschelpen en soms worden er nog enkele zaken toegevoegd zoals roodsteen en houtskool. Met name het mineraal calcium is in hoge mate aanwezig (à 20 – 30%) in grit. Calcium is onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet, de vorming van de eierschaal en het juist functioneren van organen en lichaamsprocessen. Grit kan apart aan de vogels worden verstrekt in bakje maar ik strooi het meestal door het schelpenzand op de bodem van de kooi.

          Grit 300

 

Maagkiezel

Vaak wordt gedacht dat maagkiezel en grit dezelfde functie hebben maar dat is niet het geval. Vogels gebruiken hun snavel om de zaden te pellen. Omdat ze hebben geen tanden hebben die hun voedsel kunnen vermalen,  gebeurt dit in de spiermaag. De spiermaag is sterk gespierd en vermaalt het voedsel met behulp van de scherpe maagkiezel. Maagkiezel is scherp en de onregelmatige vorm van de steentjes helpt om het voedsel goed te vermalen. De maagkiezel blijft enkele weken in de spiermaag en door het vermalen vlakken de scherpe hoekjes af. Op enig moment is het niet meer bruikbaar en verdwijnt in de ontlasting van de vogel.

Grit nieuw

Sepia

In de vluchtjes hangt altijd een sepia aan het gaas.
Sepia (zeeschuim) is het skelet van een inktvis (zeekat) en is een rijke natuurlijke bron van calcium en andere sporenelementen voor vogels. Calcium is het meest voorkomende mineraal in een vogellichaam. De meeste vogelzaden bevatten weinig calcium en daarom is een extra calciumbron noodzakelijk. Alleen sepia verstrekken is niet voldoende om de behoefte aan calcium op te vangen dus daarom dienen daarnaast andere calciumbronnen vertrekt te worden zoals: grit, gemalen eierschalen en groentes zoals broccoli.

         Inktvis          Sepia

 

Groenvoer

Fruit

Drinkwater

Vers water is wordt elke dag verstrekt in drinkflessen. De drinkflessen worden meerdere malen per jaar goed ontsmet in een chloorbad om aanslag en vervuiling te voorkomen. Veel vogelliefhebbers zuren het drinkwater aan omdat het nogal wat voordelen heeft en het komt de gezondheid ten goede. Doordat de vogels het wat zuurdere water drinken zullen ze niet alleen minder vatbaar zijn voor darminfecties, maar ook voor infecties aan de krop en slokdarm. De reden is dat bacterien en/of micro-organismen slecht groeien in een zuur milieu.
Normaal kraanwater heeft een zuurgraad van 7 tot 8 (pH). Als we een zwak zuur (verdund zoutzuur, citroenzuur of appelazijn) toevoegen brengen we de zuurgraad naar beneden. Zolas gezegd kan het aanzuren van kraanwater met diverse zuren en het is wel even opletten:

Appelazijn
Neem 10 milliliter appelazijn en vul dit aan met 1000 milliliter (1 liter) kraanwater.

Zoutzuur (medicinaal)
Neem 1,5 milliliter zoutzuuroplossing (10%) en vul aan met kraanwater tot 1000 milliliter (1 liter)

Citroenzuur
Neem 1 gram citroenzuur en vul dit aan met 1000 milliliter (1 liter) kraanwater.

————————————————————————————————————————————————————-